Otyłość to choroba XXI wieku

 

               

Młodzież Gastronomika przywitała uczniów z najstarszych klas szkół podstawowych podczas Dni Otwartych Szkoły zdrowym poczęstunkiem z własnoręcznie zrobionych kanapek z pastą z: soczewicy, makreli oraz twarożku.

Nasza młodzież swoją dyskusję na temat przeciwdziałania otyłości rozpoczęła od zaleceń zdrowotnych w oparciu o aktualne wytyczne WHO. Spotkanie wzbogacone było o propozycje zamiany produktów tuczących na ich odpowiedniki mniej kaloryczne według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

Wśród informacji znalazły się przepisy oraz grupa produktów ułatwiająca osiągnięcie właściwej masy ciała. Uczniowie zwrócili też uwagę na najczęstsze żywieniowe grzeszki obecne wśród nastolatków.  Opracowane materiały przygotowane były na podstawie informacji zaczerpniętych z danych udostępnionych przez Swiss Contribution i IŻŻ w ramach programu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym przez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”

Uczniowie z klas: 1a, 2b, 2c i 3b tżug podsumowali swoje działania quizem przeprowadzonym dla młodszych kolegów, a zwycięzcy, których była większość mogli skorzystać z dodatkowych niespodzianek przygotowanych na tę okazję w postaci zdrowych smakołyków. Całość działań okraszona była pozytywna energią.

                                                       Koordynator Promocji Zdrowia w ZS Nr 6 w Szczecinie Monika Kroehnke

                 

Odwołanie Olimpiady Promocji Zdrowia

  • Opublikowano: poniedziałek, 06 kwiecień 2020 10:57
  • Monika Kroehnke

 

W związku z bieżącą sytuacją w kraju i wprowadzeniem stanu epidemii Zarząd Główny Polskiego Czerwonego Krzyża, stosując się do zaleceń władz, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo wszystkich osób, które miałyby wziąć udział w Wydarzeniu, podjął decyzję o odstąpieniu od organizacji w roku szkolnym 2019/2020 etapu okręgowego i Finału XXVIII edycji Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia.

                                                                                                                                                    Monika Kroehnke           

Drugie śniadanie w walce z nadwagą i otyłością

             Podczas Campusu na stoisku promocji zdrowia omówione zostały między innymi korzyści płynące z dostarczania II śniadania.

          Należy podkreślić, że spożywanie wpływa na polepszenie koncentracji i  uzyskanie lepszych wyników w szkole, warunkuje prawidłowy rozwój dziecka, jego dobre samopoczucie, a odpowiednio skomponowane może wpływać na dłuższe odczuwanie sytości, poprawę wyników badań laboratoryjnych i antropometrycznych oraz zmniejszenie masy ciała.

           Młodzież udostępniła tablicę tematyczną, wyeksponowała ilustracje przedstawiające przykładowe zestawy posiłków spożywanych w szkole. Zaktywizowani uczniowie klasy IIb tżug  zaproponowali równie quiz dla chętnych ze znajomości wcześniej przybliżonych treści. Zwycięzcy mogli skorzystać z zaproponowanych suwenirów. Całość spotkania zamykała ankieta, która stała się informacją zwrotną co do efektów edukowania w kwestii podaży posiłków podczas intensywnego dnia nauki i pracy. Uczniowie klas ósmych mogli ponadto skomponować z rozsypanek prawidłowe zestawy drugiego śniadania.

       Materiały edukacyjne zostały opracowane przez ucznia naszej szkoły, który dobrał je do potrzeb tematu przewodniego Olimpiady Promocji Zdrowia PCK w celu propagowania zachowań prozdrowotnych i przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości zwłaszcza wśród młodzieży

                                                

                                                                                        Koordynator Promocji Zdrowia w ZS Nr 6 Monika Kroehnke

Szkoła Zdrowia - wykład

      W najbliższą środę 19 lutego odbędzie się wykład w Szkole Zdrowia na Zamku Książąt Pomorskich pt. „Najcenniejszy suplement – tran”. Zainteresowanych i chętnych ambitnie spędzić czas wolny zapraszam na godzinę 17 do Sali Literackiej (wejście A, II piętro), bilety po 5 zł. Na spotkaniu dowiemy się między innymi o najnowszych odkryciach medycyny na temat działania tego specyfiku. Prowadzenie i oprawa muzyczna: prof. Jacek Rudnicki

                                                                                                                                                    Monika Kroehnke

Wykład na Zamku o kuchni staropolskiej

  • Opublikowano: poniedziałek, 20 styczeń 2020 22:59
  • Monika Kroehnke

Na Zamku Książąt Pomorskich w dniu 22 stycznia w środę o godz. 17 odbędzie się WYKŁAD na temat: „KUCHNIA STAROPOLSKA – Pomiędzy wyobrażeniem a faktami”, na który jest wstęp wolny.

…„Najstarsze źródła ukazują staropolską kuchnię jako postną – obfitującą w dania jarskie o zdumiewających zestawieniach smaków”…

Spotkanie poprowadzi pani Anna Sujecka między innymi autorka wystaw i publikacji poświęconych historii kulinariów i zwyczajów gastronomicznych.

Zainteresowanych powyższym tematem zapraszam do poinformowania nauczycielki: Monikę Kroehnke (sala 51) lub Małgorzatę Kowalczyk (biblioteka) o chęci uczestnictwa w powyższym wykładzie we wtorek i w środę na długiej przerwie.

                                                                      

                                                                                    Organizatorzy:  Małgorzata Kowalczyk

                                                                                                                Monika Kroehnke

Wykład na Zamku O STOŁACH I BANKIETACH PAŃSKICH

  • Opublikowano: poniedziałek, 20 styczeń 2020 22:46
  • Monika Kroehnke

Uczniowie z klasy IIIb, IIc i Ia tżug (G) uczestniczyli w wystawie O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach?” Prezentowanej na Zamku Książąt Pomorskich.

Wespół z innymi uczestnikami wernisażu podziwiano wykwintne naczynia z XVII, XVIII i XIX wieku, z najważniejszych kolekcji muzealnych w Polsce. Prezentowany zbiór obejmował ponad sześćset naczyń. A są to między innymi srebrne barokowe dzbany, puchary i półmiski zdobione scenami mitologicznymi i herbami rodowymi, wspaniałe szklane flasze i kielichy czy unikatowy porcelanowy serwis „ptaszkowy” książąt Sanguszków. Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, podkreślających bogactwo i pozycję społeczną ich właściciela, na wystawie zaprezentowane są też nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i w kuchniach.

Młodzież wzięła też udział w warsztatach związanych z rozpoznawaniem zapachów i przypraw wykorzystywanych w kuchni.                                                                                       

Powyższa wystawa prezentowana będzie do 1 marca 2020, więc zachęcamy pasjonatów gastronomii do jej obejrzenia. 
 

                                                 Organizatorzy:

                                                                          Małgorzata Kowalczyk, Monika Kroehnke