Konferencja o Depresji

  

                                                                                          

W dniu 18 listopada 2019 roku Zespół Szkół Nr 6 stał się gospodarzem konferencji poświęconej  „Depresji”. Celem realizowanego projektu pod hasłem Hakuna Matata było zwiększenie świadomości o chorobie wśród młodzieży oraz przekazanie młodym ludziom narzędzi do przeciwdziałania i zapobiegania jej.

Zaproszeni eksperci, przedstawili następujące tematy:

  • Pani Sylwia Skibska - psycholog, psychoterapeuta

         „Depresyjność, a depresja w okresie adolescencji - różnice między rozwojowym kryzysem, a chorobą”.

  • Pani Anna Borkowska - psycholog, psychoterapeuta, mentor

          „Jak to jest z samooceną".

  • Pani Marta Giers - Sanecka - socjolog

         „Najtrudniej o decyzję – kilka słów o pierwszej wizycie u psychoterapeuty i samej metodzie psychoterapii i                    socjoterapii, jako skutecznej formie leczenia depresji”.

W spotkaniu uczestniczyli uczniowie z LO Nr 2 oraz z ZS NR6 w Szczecinie, łącznie przedstawiciele z różnych klas stanowili grupę około 80 osób. 

Partnerami całego wydarzenia był:

  • Portal infoludek.pl 
  • Zespół Szkół nr 6 w Szczecinie 
  • Qualia Caffe
  • Przedszkole nr 66 pod Kasztanem
  • Grupa filmowa KADR

Inicjatorem powyższego przedsięwzięcia była uczennica naszej szkoły Justyna Piasecka, która jednocześnie jest członkiem zespołu realizującego projekt wraz z Hanna Bednarską (kierownikiem zespołu), Martą Makarewicz, Weroniką Borowiak, Patrycją Mruczkiewicz (zdjęcia), Ewą Konieczną (autorem grafiki) i Adamem Wiśniewskim (grupą filmową KADR)

Dziękujemy Panu Dyrektorowi Adamowi Grzegrzółce za umożliwienie przeprowadzenia projektu.

Zapraszam do skorzystania z poniższych informacji zawartych w linkach:

https://infoludek.pl/zdrowie/depresja-moze-dotknac-kazdego-rusza-operacja-hakuna-matata/

https://infoludek.pl/zdrowie/operacja-hakuna-matata-rozmowa-z-ekspertka-o-depresji-i-zdrowiu-psychicznym/

https://infoludek.pl/zdrowie/operacja-hakuna-matata-rozmowa-z-ekspertka-o-depresji-wychowaniu-i-roli-rodzicow/

  

                                                                   Opiekunowie konferencji:

                                                                                                         Izabella Więch

                                                                                                         Patrycja Kosińska Lampka

                                                                                                          Iwona Walczak

                                                                                                         Monika Kroehnke

Olimpiada Promocji Zdrowia

  • Opublikowano: poniedziałek, 25 listopad 2019 20:18
  • Monika Kroehnke

 

                                               

W dniu 27 listopada 2019 roku w środę odbędzie się etap szkolny  XXVIII edycji  Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK  w sali 51 na piątej godzinie lekcyjnej tj. o 11:50 - 12:35.

Celem Olimpiady jest rozbudzanie zainteresowania problematyką prozdrowotną, ukazywanie potrzeby dbania o własne zdrowie oraz promowanie działań związanych ze zdrowym stylem życia.

Zapraszam zainteresowanych do udziału.

                                                                                    Koordynator promocji zdrowia w ZS Nr 6 Monika Kroehnke

Warzywa - bo w nich jest moc!

                                                    

W Dniu 18 października br. podczas Campusu Zawodowców na stoisku Promocji Zdrowia pod hasłem „Moc warzyw” triumfowały wskazane produkty, jako dary jesieni. Produkty te są o tej porze roku ogólnie dostępne z całym swoim dobrodziejstwem składników odżywczych. Charakteryzują się działaniem oczyszczającym, zwiększającym odporność organizmu oraz stanowią źródło antyoksydantów,  błonnika, a także wody, wykazując przy tym niską kaloryczność.

Wiemy dobrze, że dzięki nim możemy utrzymać należną masę ciała, obniżyć ciśnienie, zadbać o wygląd włosów i nie tylko, a także stymulować przemiany metaboliczne organizmu. Praktycznym sposobem wprowadzenia warzyw do diety jest ich grillowanie, sporządzanie past, sosów i zup, ulubionych koktajli, warzywnych frytek itp.

Młodzież z klasy Ia tżug i Ic tżug po gimnazjum serwowała swoim gościom przybywającym do nas z innych szkół, między innymi zakwas buraczany, sok pomidorowy, a także chrupiące marchewki, aby zachęcić kolegów do zwiększenia stosowania ich w diecie, gdyż nie bez kozery mówi się o nich, że są cenne bardziej niż złoto.

Dobra zabawa trwała też podczas rozwiązywania quizu na temat omawianego tematu zakończonego poczęstunkiem.

                                                                            Koordynator promocji zdrowia Monika Kroehnke

 

             

Konkurs geograficzny

              Dnia 10.06.2019 odbył się szkolny konkurs geograficzny dotyczący znajomości  mapy Europy i Azji. Najwięcej punktów otrzymała uczennica z 1 hot Maja Brzezińska (72%) i tym samym została MISTRZEM MAPY. Gratulujemy!

                                                                                Organizator: nauczyciel geografii mgr Magdalena Bogusławska

                                                                                Kolejna edycja konkursu już w przyszłym roku.

Dieta dla serca

                                             

    

Choroby układu krwionośnego - CHUK w tym choroby serca są oprócz chorób nowotworowych największym problemem zdrowotnym w dzisiejszych czasach.

Dbałość o serce i naczynia krwionośne  powinna być podstawą naszego funkcjonowania w oparciu o dobre zwyczaje żywieniowe, które przedstawiła uczennica z klasy II tgk Żaneta Dąbrowska na Dniach Otwartych Szkoły.

Dieta dla serca jest ściśle związana z racjonalnym żywieniem ma wiele wspólnego z kuchnią śródziemnomorską i odzwierciedla obecną Piramidę Żywienia.

W jej oparciu wszyscy powinniśmy wystrzegać się soli i przypraw, w których jest składnikiem (a w zamian korzystać z bogactwa ziół suchych i świeżych) oraz alkoholu i papierosów, gdyż powyższe produkty przyczyniają się do podwyższenia ciśnienia oraz częstości skurczu serca  i udarów.

Na te trzy zakazy żywieniowe otrzymujemy siedem zaleceń żywieniowych, do których należy obecność w diecie warzyw bogatych m.in. w potas i magnez obniżających ciśnienie tętnicze, dostępność owoców o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ przy podwyższonym ciśnieniu często towarzyszy nadwaga i cukrzyca typu II.  Wskazane jest stosowanie nasion roślin strączkowych nie tylko bogatych w wyżej wymienione sole, ale również wapń, błonnik i białko roślinne jako zamiennik tłustego smażonego mięsa. Zalecane są ryby oczywiście jako źródło kwasów omega 3, m.in. obniżających poziom cholesterolu i korzystnie wpływających na pracę serca. Podkreślona jest w diecie obecność mlecznych fermentowanych produktów mających niższą zawartość cukru mlecznego po przez co sprzyjających utrzymaniu prawidłowej wagi. Orzechy jako nośnik NNKT wspaniale wpływają na pracę serca, a grubo ziarniste produkty zbożowe działają insulinoopornie oraz stwarzają wrażenie sytości na dłużej.

Taka dieta to dar dla zdrowia!

Na stoisku Promocji Zdrowia oprócz bogactwa wartościowych produktów, z różnych grup omawianych powyżej znalazły się również suweniry: jabłka, pestki dyni oraz woda dla zwycięzców w konkursie na powyższy temat.

                                                                                     Koordynator Promocji Zdrowia w ZS Nr 6 Monika Kroehnke

Dzień Bez Papierosa

                                                  

 

Z okazji Światowego Dnia Bez Tytoniu został przeprowadzony w ZS Nr 6 Happening. Jego celem było podniesienie świadomości na temat szkodliwego i śmiertelnego w skutkach używania tytoniu oraz zniechęcenie do wykorzystywania tytoniu w jakiejkolwiek formie.

W kampanii uczniowskiej

  • wykorzystano plakaty i ulotki otrzymane zarówno od Wojewódzkiej jak i  Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Szczecinie, które zamieszczone zostały w holu budynku B naszej szkoły,
  • rozprowadzono ulotki wraz z jabłkami w trakcie kwestowania na terenie szkoły i przed budynkiem,
  • wygłoszono przez megafon komunikaty o szkodliwości tytoniu na zdrowie człowieka, a także o efektach zaprzestania jego stosowania,
  • oraz przeprowadzono ankiety w klasach programowo najniższych, których wyniki zostaną udostępnione zainteresowanym

W działaniach tych wykazali się wybrani uczniowie z klas 1 atżug oraz 1 th. 

                                                                                           organizatorzy: Magdalena Bogusławska i Monika Kroehnke