VII edycja konkursu POSZUKIWACZE SMAKÓW

  • Opublikowano: środa, 17 czerwiec 2020 20:06
  • Katarzyna Bartkowiak

MAMY PODIUM W VII EDYCJI KONKURSU „POSZUKIWACZE SMAKÓW”!

W związku z pandemią nie odbyło się uroczyste wręczenie nagród, jednak posiedzenie komisji VII edycji konkursu pn. „Poszukiwacze Smaków” odbyło się 02.06.2020 r. i wyłoniło laureatów.

Organizowany przez Województwo Zachodniopomorskie konkurs „Poszukiwacze Smaków” skierowany był do uczniów szkół podstawowych  i ponadpodstawowych z terenu województwa zachodniopomorskiego. Jednym z jego założeń było odnalezienie nowych produktów i potraw, które mogłyby zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W ramach konkursu młodzież miała za zadanie udokumentowanie lokalnych tradycji kulinarnych, poprzez ich wyszukiwanie, np. w rodzinnych dokumentach, pamiątkach, zdjęciach, literaturze, rozmowach z rodzicami, dziadkami. Jednym z punktowanych elementów konkursu było przedstawienie na współczesnym zdjęciu walorów estetycznych produktu lub potrawy. Była to zachęta do wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami, podpytywania o rodzinne tradycje.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie:

  • Emilia Mikuś z klasy 2 C tżug,
  • Julia Lisiak z klasy 3 A tżug,
  • Karolina Górska z klasy 3 B tżug,
  • Marcelina Repka z klasy 2 B tżug,
  • Weronika Łakomy z klasy 2 C tżug.

Po weryfikacji i ocenie nadesłanych zgłoszeń komisja rekomendowała następujące potrawy:

Na poziomie szkół ponadpodstawowych:

I miejsce – Postne gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym – Emilia Mikuś (opiekun Edyta Wach)

II miejsce – Pierogi ukraińskie podawane w towarzystwie proziaków z omastą oraz czosnkiem niedźwiedzim – Julia Lisiak (opiekun Edyta Wach)

Wyróżnienia na poziomie szkół ponadpodstawowych:

I miejsce – Jabłonkowe serca – Karolina Górska (opiekun Anna Kulicka)

III miejsce – Sernik Babci Kazimiery – Marcelina Repka (opiekun Edyta Wach)

 

Emilia Mikuś przygotowała postne gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym sięgające korzeniami Kresów Wschodnich II RP (wieś Liczkowice), za które zdobyła
I miejsce w kategorii szkół ponadpodstawowych z Województwa Zachodniopomorskiego, Julia Lisiak przygotowała pierogi ukraińskie podawane w towarzystwie proziaków
z omastą oraz czosnkiem niedźwiedzim
pochodzące z podkarpackiej wisi Kramarzówka, którymi uplasowała się na II miejscu

 

Cieszymy się, że tradycja została podtrzymana i znowu podium należy do uczniów  Zespołu Szkół Nr 6.

Wszystkie potrawy przygotowywane przez uczniów, są potrawami  tradycyjnymi
i charakterystycznymi dla regionu, z którego wywodzą się ich rodziny, a przepisy  tych potraw sięgają nawet XIX wieku.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i mamy nadzieję, że powtórzą sukces za rok oraz zachęcą młodszych kolegów do udziału w konkursie.

Edyta Wach

Więcej na temat finału  edycji konkursu „Poszukiwacze smaków” można przeczytać:

http://www.wzp.pl/biuro-prasowe/biuro-prasowe/aktualnosci/najlepsze-rodzinne-smaki-wybrane