Sukces szkoły w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Paryżu

  • Opublikowano: niedziela, 07, lipiec 2019 13:26
  • Adam Grzegrzółka


01 lipca 2019r.
 we Francuskiej Szkole Gastronomii i Zarządzania Hotelami Ferrandi w Paryżu odbył się Europejski Finał Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow (seafoodtomorrow.eu). W konkursie udział brały szkoły gastronomiczne z 6 krajów Europy, wyłonione w eliminacjach krajowych w Belgii, Francji, Hiszpanii, Polski, Portugalii i Szwecji. Polskę reprezentowały: Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja ze Szczecina oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Gryfina. Międzynarodowe jury, złożone z ze znanych francuskich kucharzy i restauratorów oraz przedstawicieli przemysłu spożywczego, oceniało dania z ryb przygotowane dla 3 wybranych grup konsumentów – dzieci w wieku 8-10 lat, seniorów i kobiet w ciąży. Jury nie miało łatwego zadania, w każdej grupie konsumentów spośród przygotowanych 12 dań musiało wyłonić 2 najlepsze. Zaprezentowane w konkursie dania musiały cechować się wysoką atrakcyjnością sensoryczną i dostosowaną do każdej grupy konsumentów wartością odżywczą, a jednocześnie być tanie i łatwe do wdrożenia do produkcji przez przemysł spożywczy.

Czytaj więcej: Sukces szkoły w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Paryżu

Zakończenie roku szkolnego 2018/2019

  • Opublikowano: niedziela, 07, lipiec 2019 13:09
  • Adam Grzegrzółka

 

Miło szaleć, kiedy czas po temu… - Jan Kochanowski

OSTATNI DZWONEK

            W końcu wybrzmiał ostatni dzwonek - 19.06.2019r. społeczność Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie uroczyście pożegnała mijający rok szkolny 2018/2019.

Po powitaniu wszystkich zgromadzonych przez prowadzącą uroczystość, panią Iwonę Czajkowską-Bajor, wprowadzeniu sztandaru szkoły i przeczytaniu listu od zachodniopomorskiego kuratora oświaty, głos zabrał Dyrektor Szkoły - dr Adam Grzegrzółka.

Następnie Dyrektor Szkoły i wychowawcy klas wręczyli nagrody książkowe uczniom, którzy osiągnęli bardzo dobre wyniki w nauce oraz wzorowe sprawowanie: Aleksandrze Sztark z kl III TH, Julii  Cyrulik i Agnieszce Kantor z kl. I  B TŻUG, Emilii Mikuś i Katarzynie Sosnowskiej z kl. I  C TŻUG, Łukaszowi Sobstylowi, Bartoszowi Kubiakowi i Aleksandrze Zawieracz z kl. II A TŻUG, Karolinie Górskiej z kl. II B TŻUG, Szymonowi Makowieckiemu i Izabeli Stróżyk z kl. III A TŻUG oraz Julii Sadowskiej z kl. III TGK.

Czytaj więcej: Zakończenie roku szkolnego 2018/2019

Szczęśliwej drogi już czas...


W upalny, czerwcowy dzień - 19.06.2019 - społeczność Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie pożegnała tegorocznych absolwentów Zasadniczej Szkoły Zawodowej.

Po powitaniu wychowawców klas trzecich kończących naukę (kl. 3 b kucharz i kl. 3 kucharz/cukiernik) - pani Małgorzaty Sokołowskiej i pana Tomasza Warzochy, grona pedagogicznego, rodziców, zaproszonych gości oraz absolwentów, którzy po raz ostatni przybyli na wręczenie świadectw, wprowadzeniu sztandaru szkoły oraz odśpiewaniu hymnu Polski,  rozpoczęto uroczysty akt ślubowania  absolwentów. Tekst ślubowania odczytał nauczyciel wychowania fizycznego, pan Tomasza Warzocha, a Dyrektor Szkoły - dr Adam Grzegrzółka przyjął przysięgę przedstawicieli obu klas.

Czytaj więcej: Szczęśliwej drogi już czas...

Nagrody Prezydenta Szczecin 2019


W dniu  18 czerwca 2019r. w auli I Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie, odbyła się uroczystość wręczenia uczniom szczecińskich szkół zamieszkałych w Gminie Szczecin Nagród Prezydenta Miasta Szczecin za wybitne osiągnięcia w nauce. Wśród nagrodzonych znaleźli się uczniowie naszej szkoły:

Monika Kalecińska – z klasy III cukiernik

Damian Stępień – z klasy III c tżug

Filip Uszyj – z klasy III cukiernik

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Konkurs geograficzny

              Dnia 10.06.2019 odbył się szkolny konkurs geograficzny dotyczący znajomości  mapy Europy i Azji. Najwięcej punktów otrzymała uczennica z 1 hot Maja Brzezińska (72%) i tym samym została MISTRZEM MAPY. Gratulujemy!

                                                                                Organizator: nauczyciel geografii mgr Magdalena Bogusławska

                                                                                Kolejna edycja konkursu już w przyszłym roku.

Dieta dla serca

                                             

    

Choroby układu krwionośnego - CHUK w tym choroby serca są oprócz chorób nowotworowych największym problemem zdrowotnym w dzisiejszych czasach.

Dbałość o serce i naczynia krwionośne  powinna być podstawą naszego funkcjonowania w oparciu o dobre zwyczaje żywieniowe, które przedstawiła uczennica z klasy II tgk Żaneta Dąbrowska na Dniach Otwartych Szkoły.

Dieta dla serca jest ściśle związana z racjonalnym żywieniem ma wiele wspólnego z kuchnią śródziemnomorską i odzwierciedla obecną Piramidę Żywienia.

W jej oparciu wszyscy powinniśmy wystrzegać się soli i przypraw, w których jest składnikiem (a w zamian korzystać z bogactwa ziół suchych i świeżych) oraz alkoholu i papierosów, gdyż powyższe produkty przyczyniają się do podwyższenia ciśnienia oraz częstości skurczu serca  i udarów.

Na te trzy zakazy żywieniowe otrzymujemy siedem zaleceń żywieniowych, do których należy obecność w diecie warzyw bogatych m.in. w potas i magnez obniżających ciśnienie tętnicze, dostępność owoców o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ przy podwyższonym ciśnieniu często towarzyszy nadwaga i cukrzyca typu II.  Wskazane jest stosowanie nasion roślin strączkowych nie tylko bogatych w wyżej wymienione sole, ale również wapń, błonnik i białko roślinne jako zamiennik tłustego smażonego mięsa. Zalecane są ryby oczywiście jako źródło kwasów omega 3, m.in. obniżających poziom cholesterolu i korzystnie wpływających na pracę serca. Podkreślona jest w diecie obecność mlecznych fermentowanych produktów mających niższą zawartość cukru mlecznego po przez co sprzyjających utrzymaniu prawidłowej wagi. Orzechy jako nośnik NNKT wspaniale wpływają na pracę serca, a grubo ziarniste produkty zbożowe działają insulinoopornie oraz stwarzają wrażenie sytości na dłużej.

Taka dieta to dar dla zdrowia!

Na stoisku Promocji Zdrowia oprócz bogactwa wartościowych produktów, z różnych grup omawianych powyżej znalazły się również suweniry: jabłka, pestki dyni oraz woda dla zwycięzców w konkursie na powyższy temat.

                                                                                     Koordynator Promocji Zdrowia w ZS Nr 6 Monika Kroehnke

Podkategorie

Strona poświęcona tematyce na zajęciach informatyki: Lekcje informatyki:tematy i ćwiczenia

Witaj, 

ta strona poświęcona jest matematyce. Znajdziesz tutaj:

- karty pracy, zestawy ćwiczeń- Bank Zadań

- komunikaty i ważne informacje o dodatkowych zajęciach z  matematyki

- odnośniki do stron o tematyce matematycznej

Zapraszamy!

Zespół nauczycieli matematyki