XXIV edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

  • Opublikowano: środa, 24, kwiecień 2019 19:05
  • Adam Grzegrzółka

W dniach 1-3 kwietnia 2019 r. odbył się we Wrocławiu finał XXIV edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W finale startowało 19 najlepszych uczniów z całej Polski. Naszą szkołę i województwo reprezentowała Monika Kalecińska z klasy III cukiernik. Uczniowie najpierw sprawdzali swoją wiedzę teoretyczną rozwiązując test, a następnie przystąpili do części praktycznej. Do wykonania mieli cztery zadania :

  • tort
  • 2 mazurki
  • 5 figurek z marcepana
  • 1 eksponat z karmelu lub czekolady

zgodnie z tematem przewodnim tegorocznej edycji turnieju „ Rzemiosło – nasza przyszłość”.

Tegoroczne zmagania stały na bardzo wysokim poziomie i o końcowej klasyfikacji decydowały dziesiąte części punktów. Monika zajęła bardzo wysokie 5 miejsce (do podium zabrakło jej 0,4 punktu). Otrzymała status laureata i dzięki temu jest zwolniona z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje T.4 oraz otrzymała uprawnienia do przyjęcia na studia (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego na kierunek: bioinżynieria produkcji żywności (po uzupełnieniu wykształcenia).

Monice Kalecińskiej należą się serdeczne podziękowania za zaangażowanie, pracę i wytrwałość w dążeniu do doskonałości. Gratulujemy opiekunowi merytorycznemu uczennicy pani profesor Danucie Sękalskiej.