Tarcza
Biologia
pilotaz

Uczestnicy MasterChef w Gastronomiku!

  • Opublikowano: czwartek, 25, październik 2018 10:57
  • Katarzyna Bartkowiak

 

W ramach Campusu Szkół Zawodowych w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja odbył się pokaz kulinarny przygotowany przez uczestników 7 edycji programu Masterchef telewizji TVN Arkadiusza Prunesti (absolwenta technikum Gastronomicznego w ZS nr 6 2013 roku) i Wojciecha Kasprowicza. Osobistości telewizyjne stanowiły nie lada atrakcje dla odwiedzających szkołę gimnazjalistów i uczniów szkół podstawowych poszukujących nowej szkoły.
Pokaz kulinarny spotkali się z dużym zainteresowaniem ze strony obecnych uczniów gastronomika, a także przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Panowie zachęcali młodzież do wspólnego przygotowywania potraw, udzielali wywiadu, będąc przy tym bardzo przyjacielsko nastawionymi do pytań uczestników pokazu – ta bezpośredniość i kontaktowość wynikła z faktu, iż Panowie Arkadiusz i Wojciech całkiem niedawno sami byli uczniami, dlatego z łatwością dzielili się doświadczeniami z programu i umiejętnościami kulinarnymi, a przede wszystkim inspirowali do działania i podejmowania wyzwań życiowych. Pokazali młodzieży, że marzenia się spełniają tylko trzeba chcieć i wierzyć , że mają wpływ na swoją przyszłość.

 

 

Obecnie Arkadiusz Prunestii jest właścicielem Coctajl Baru DASH w Poznaniu, przez kilka lat pracował jako manager baru. Pasjonuje się tworzeniem unikalnych smaków koktajli. Potrafi włączyć składniki koktajli do tradycyjnych potraw, aby stworzyć unikalne smaki, nie rezygnując z tego co dobre w kuchni polskiej. Dowodem tego są przygotowane przez niego i Wojciecha Kasprowicza potrawy: pierś z kaczki podana z puree z białych warzyw z nutą chrzanową i buraczkami, czekoladowa tarta z serem mascarpone połączonym z pieczona dynią i białą czekoladą czy karmelizowana gruszka z sosem z owoców leśnych i lodami pistacjowymi.

Serdecznie dziękujemy Panu Arkadiuszowi Prunesti i Wojciechowi Kasprowiczowi za kulinarne inspiracje!