Tarcza
Biologia
pilotaz

XVIII EDYCJA KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”

  • Opublikowano: poniedziałek, 14, maj 2018 06:50
  • Adam Grzegrzółka


W dniu 12 maja 2018 r., w trakcie Pikniku Nad Odrą nastąpiło rozstrzygnięcie XVIII EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszą potrawę regionalną. Szanowne Jury podjęło decyzję o przyznaniu I miejsca dla Mateusza Koty i Damiana Pioruna - uczniów klasy III b tżug Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie za autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na zachodniopomorskich produktach tradycyjnych i regionalnych. Nagrodzone dania to: aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków Kołobrzeskich, z wędzonym pstrągiem z Zielenicy i kozim serem oraz danie główne: roladki wołowe z sosem wiśniowo - różanym, placuszki z kiszonej kapusty oraz marynowana dynia. Dania te zostały nominowane do prestiżowej nagrody konkursu „Perła 2018”, którego rozstrzygnięcie odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów „POLAGRA 2018” w Poznaniu. Młodzież przygotowała do konkursu pani profesor Wioletta Skuratowicz. Gratulujemy sukcesu i trzymamy kciuki w dalszym etapie!