Tarcza
Biologia
pilotaz

Rola kwasów omega - 3 w organizmie

Młodzież z klas: II b i II c technikum żywienia i usług gastronomicznych na Dniach Otwartych Szkoły przedstawiła sposób na zdrowie po przez stosowanie w diecie kwasów z rodziny omega 3 z pożywieniem. Uczniowie zaakcentowali konieczność spożywania produktów, które są źródłem kwasów alfa linolenowego - ALA,  eikozapentaenowego - EPA oraz dokozahekasaenowego - DHA, gdyż organizm sam ich nie potrafi wytworzyć lub w niewystarczającej ilości. Nośnikiem, tychże kwasów są przede wszystkim ryby i owoce morza, ale także rośliny oleiste takie jak orzechy, siemię lniane, chia, awokado. Funkcje są znamienne dla jakości życia i o tym mówili uczniowie gastronomika swoim Gościom zwracając szczególną uwagę na zapobieganie chorobom układu krwionośnego, obniżeniu poziomu złego cholesterolu, przeciwdziałaniu cukrzycy typu II oraz wspomaganiu pracy mózgu i zapobieganiu jego starzeniu się.

                                                                         Według zasady: Jedz z głową, a będziesz zdrów!

                                                Od tego co jesz i pijesz zależy to, jak długo żyjesz.