Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie

ul.Gen.J.Sowińskiego 3 Szczecin; tel.:(91)4333504;(91)4489541; sekretariat@zs6.szczecin.pl

GOTUJEMY Z PASJĄ - KSZTAŁCIMY Z JAKOŚCIĄ - OBSŁUGUJEMY Z GRACJĄ - PIECZEMY Z MIŁOŚCIĄ

... A nie daj czasowi nigdy darmo upłynać, tak albo czytaj, albo się wżdy czego ucz, albo się czemu przypatruj, a rozeznawaj sobie, upatrując nadobnie, co lepsze, a co gorsze... (M.Rej)

Turnieje Cukiernicze

XXII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia 

w Zawodzie Cukiernik „W krainie dobranocek” - etap wojewódzki

XX Ogólnopolski Turniej Cukierniczy

im. Wojciecha Kandulskiego – etap wojewódzki

Dnia 25 stycznia w naszej szkole odbył się etap wojewódzki powyższych ogólnopolskich konkursów cukierniczych.

Czytaj więcej...

OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK

Program

Etapu Wojewódzkiego Ogólnopolskiego Turnieju

na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

w roku szkolnym 2016/2017

25.01.2017r. (środa)

 

07.45                Zebranie informacyjne dla uczniów i nauczycieli,

                                   - sala 005 Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie

                                   (zapoznanie z miejscem praktycznej części Turnieju)

08.00                 Teoretyczna część Turnieju

                                   - sala 005 Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie

09.15                 Rozpoczęcie części praktycznej przez uczestników Turnieju
                          (pracownia cukiernicza Zespołu Szkół nr 6)

14.15                 Zakończenie części praktycznej przez uczestników Turnieju

14.00 - 14.30     Ustawianie ekspozycji na stołach, obrady jury – sala 25

14.30 - 15.00     Uroczyste ogłoszenie wyników Turnieju

-  sala 25  Zespołu Szkół Nr 6 im. M. Reja w Szczecinie

XXI edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

27 stycznia 2016 r. odbyły się w naszej szkole eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Uczestnicy konkursu pisali najpierw test z teorii cukiernictwa, a następnie mieli do wykonania tort z dekoracją. W zmaganiach wzięły udział trzy uczennice: Gabriela Eszner i Olga Wawrzonkowska, które przygotowywał mistrz cukiernictwa Zbigniew Bonter z Cukierni Muffinek Hotelu Radisson Blue i Marta Żłobicka, którą przygotowywała Pani mgr Anna Zielińska mistrzynię cukiernictwa z Zespołu Szkół Nr 6.

Czytaj więcej...

XXI Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie jako organizator wojewódzkiego etapu Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik oraz wojewódzkiego etapu Konkursu Cukierniczego, zaprasza do udziału w/w zmaganiach zawodowych, które zostaną przeprowadzone w dniu  27 stycznia 2016 r. w Zespole Szkół Nr 6 w Szczecinie.

Do konkursu mogą przystąpić uczniowie trzecich klas zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie cukiernik.

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do dnia 18 grudnia 2015 r. na adres szkoły: ul. Gen. J. Sowińskiego 3; 70-236 Szczecin, emailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wszelkich informacji na temat konkursu udzielają nauczycielki p. Danuta Sękalska i p. Renata Dziczkiewicz.

Zapraszamy wszystkich chętnych!

koordynator konkursów

Renata Dziczkiewicz

WOJEWÓDZKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK

Dziewiątego stycznia 2015r. odbył się turniej umiejętności cukierniczych. Drogą zmagań zawodowych wyłoniliśmy zwycięzców tegorocznych eliminacji. Uczestnicy reprezentujący województwo zachodniopomorskie na co dzień uczą się z Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Dumą napawa nas także fakt, że o umiejętności praktyczne dbają nasi nauczyciele.

W zmaganiach wzięło trzech uczniów: Weronika Błaszak, którą przygotowywała mistrzyni w cukiernictwie Pani Anita Jarosz z Cukierni Staromiejska w Policach. Paulina Doruch i Róża Jałowicz, które przygotowała Pani Anna Zielińska, mistrzyni cukiernictwa z Cukierni Zespołu Szkół Nr6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Uczniowie zgodnie z założeniami Turnieju mieli za zadanie pokonanie dwóch etapów konkursu, najpierw rozwiązywali test z wiedzy teoretycznej obejmujący zagadnienia specjalistyczne z dziedziny cukiernictwa oraz z etapu praktycznego, gdzie należało w określonym czasie wykonać tort na wybrany temat, z użyciem dekoracji w masie, czekoladzie lub karmelu oraz figurek marcepanowych i babeczek korpusowych. Po niespełna 5 godzinach oglądaliśmy i smakowaliśmy cukiernicze dzieła sztuki, a jury musiało wybrać zwycięzcę.

Czytaj więcej...
Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Hotelarskie w Zespole Szkół nr 6 w Szczecinie jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2017 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2017"
Srebrna Szkoła 2017
Reklama
pilotaz2016