Konkurs Bake & Play 2017r.

Dziękujemy za wsparcie i aktywny udział.

IV edycja konkursu Bake & Play organizowanego przez Akademię Mistrza z Kruszwicy była w tym roku wyjątkowa. Po pierwsze uczestnicy sami wybrali temat tegorocznych zmagań. Atrakcyjne nagrody sprawiły, że liczba uczestników była  rekordowa. Prace wykonane były na najwyższym poziomie, dlatego jesteśmy dumni, że prace uczniów naszej szkoły znalazły się w ścisłym finale.

Danuta Sękalska

Warsztaty z Mistrzem Świata w cukiernictwie - galeria zdjęć

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z warsztatów cukierniczych [klik]

W dniu 22.11.2017r. w naszej szkole odbyły się Warsztaty z Mistrzem Świata w Cukiernictwie - panem Mieczysławem Chojnowskim, dotyczące produkcji czekolady oraz asortymentu ręcznie wykonywanych pralinek.

Nasz honorowy gość rozpoczął przygodę z cukiernictwem w 1990 roku, a  największym jego sukcesem było I miejsce na Światowych Mistrzostwach Cukierniczych w Wiesbaden -2001 r. Ponadto cały czas aktywnie uczestniczy w spotkaniach z cukiernikami i piekarzami z całej Polski i zagranicy, systematycznie prezentuje kunszt swego rzemiosła. Specjalizuje się w dekoracjach tortów z karmelu, czekolady i marcepanu. Jego dużym atutem jest umiejętność przekazania swojej wiedzy i  umiejętności w przystępny sposób co zaowocowało wyszkoleniem 6 Mistrzów Polski spośród młodych cukierników , startujących w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych.

Czytaj więcej: Warsztaty z Mistrzem Świata w cukiernictwie - galeria zdjęć

Bake&Play - konkurs cukierniczy

  • Opublikowano: środa, 29, listopad 2017 02:20
  • Adam Grzegrzółka

Zapraszamy wszystkich (nie tylko uczniów) do wzięcia udziału w głosowaniu na prace naszych uczniów biorących udział w konkursie cukierniczym "Bake and Play".

  1. Otwórz link: http:// http://www.akademiamistrza.pl/bakeandplay/prace-konkursowe-iv-edycji/
  2. Zagłosuj na prace:
  • „w głębinach” – Monika Kalecińska klasa II k/c
  • „piękno oceanu” – Damian Stępień klasa II c tżug
  • „podwodna przygoda” – Sebastian Lewandowski klasa III k/c

Każdy głos jest ważny!

Na prace konkursowe można głosować codziennie przez e-mail oraz facebooka do 5 grudnia 2017 r.

Dziękujemy za oddane głosy!!!

 

Warsztaty cukiernicze z Maestro Thierry Ayel

Po raz pierwszy gościliśmy w szkole francuskiego mistrza cukiernictwa Thierry Ayel, który poprowadził warsztaty cukiernicze pt. „Francja na talerzu” oraz ,,Nowe trendy ciasta francuskiego’’.

W zajęciach brali udział cukiernicy z klasy I oraz uczniowie różnych klas naszej szkoły związanych z branżą cukierniczą wraz z nauczycielem technologii Danutą Sękalską. Uczestnictwo było formą nagrody za start w konkursach cukierniczych lub dobre wyniki w nauce technologii. Pod okiem Maestro w pierwszym dniu warsztatów poznaliśmy tajniki nowych trendów w dziedzinie ciasta francuskiego i makaroników. Drugi dzień był poświęcony deserom talerzowym.

Po skończonej pracy wspólnie dokonaliśmy oceny organoleptycznej. Wyroby były doskonałe pod względem smakowym i wizualnym. Uczestniczy warsztatu byli zachwyceni, możliwością poznania tajników Maestra Thierry Ayel.

Dziękujemy za spotkanie i mamy nadziej, że w najbliższym czasie będziemy mogli doskonalić swoje umiejętności w dziedzinie cukiernictwa.

Galeria zdjęć

Warsztaty cukiernicze Maestro Thierry Ayel

Po raz pierwszy gościliśmy w szkole francuskiego mistrza cukiernictwa Thierry Ayel, który poprowadził warsztaty cukiernicze pt. „Francja na talerzu” oraz ,,Nowe trendy ciasta francuskiego’’.

W zajęciach brali udział cukiernicy z klasy I oraz uczniowie różnych klas naszej szkoły związanych z branżą cukierniczą wraz z nauczycielem technologii Danutą Sękalską. Uczestnictwo było formą nagrody za start w konkursach cukierniczych lub dobre wyniki w nauce technologii. Pod okiem Maestro w pierwszym dniu warsztatów poznaliśmy tajniki nowych trendów w dziedzinie ciasta francuskiego i makaroników. Drugi dzień był poświęcony deserom talerzowym.

Po skończonej pracy wspólnie dokonaliśmy oceny organoleptycznej. Wyroby były doskonałe pod względem smakowym i wizualnym. Uczestniczy warsztatu byli zachwyceni, możliwością poznania tajników Maestra Thierry Ayel.

Dziękujemy za spotkanie i mamy nadziej, że w najbliższym czasie będziemy mogli doskonalić swoje umiejętności w dziedzinie cukiernictwa.

Galeria zdjęć

Promocja szkoły

Zgłosiliśmy szkołę do bazy danych Akademia Mistrza dla szkół. Pozwoli nam to rozwijać i promować branżę kształcącą cukierników i samą szkołę, która kształci przyszłych mistrzów w tym rzemiośle. W celu zapoznania się z prezentacją wizytówki naszej szkoły należy otworzyć stronę internetową: http://www.akademiamistrza.pl/warsztat-mistrza/szkoly-cukiernicze/

Dodatkowym bonusem za zaangażowanie i pracę są specjalistyczne warsztaty cukiernicze prowadzone w naszej szkole przez Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego.

Danuta Sękalska