Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie

ul.Gen.J.Sowińskiego 3 Szczecin; tel.:(91)4333504;(91)4489541; sekretariat@zs6.szczecin.pl

GOTUJEMY Z PASJĄ - KSZTAŁCIMY Z JAKOŚCIĄ - OBSŁUGUJEMY Z GRACJĄ - PIECZEMY Z MIŁOŚCIĄ

... A nie daj czasowi nigdy darmo upłynać, tak albo czytaj, albo się wżdy czego ucz, albo się czemu przypatruj, a rozeznawaj sobie, upatrując nadobnie, co lepsze, a co gorsze... (M.Rej)

Kierunki nauczania

 

 

W roku szkolnym 2017/2018

kandydaci mogą ubiegać się o przyjęcie do klas pierwszych

w zawodach:

  

Technikum Hotelarskie


  • 1TH  -  technik hotelarstwa

            ( przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym geografia, język angielski)

  • 1TOT - technik obsługi turystycznej

            ( przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym geografia, język angielski

 

 Technikum Gastronomiczne

 

  • 1a TŻUG - technik żywienia i usług gastronomicznych

    (przedmioty realizowane w zakresie   rozszerzonym biologia, język angielski)
  • 1b TŻUG - technik żywienia i usług gastronomicznych

             (przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym chemia lub biologia –
              do wyboru, język angielski)

  • 1TKL - kelner - specjalizacja barista

            (przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym geografia, język angielski

 

Branżowa Szkoła I Stopnia  Nr 4

 

  • 1KC – kucharz / cukiernik (klasa łączona)
  • 1K   – kucharz

 

 

 

 

  TECHNIKUM GASTRONOMICZNE

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

 

Absolwenci mogą podjąć pracę w zakładach świadczących usługi gastronomiczne, przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem żywnością, organizacjach ochrony konsumenta oraz instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.
Każdy absolwent Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja przygotowany jest do prowadzenia w przyszłości własnej firmy w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.

Nauka w tym zawodzie umożliwia: 

  • zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych,
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:
    • TG.07 Sporządzanie potraw i napojów
    • TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.

 

W rankingu edukacyjnym 2017 " Najlepsze Technikum Szczecińskie" otrzymaliśmy brązowy medal.

Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach:

  • zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Praktycznego oraz w szczecińskich restauracjach i hotelach,
  •  praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach i restauracjach, np. Park Hotel i Radisson Blu, Novotel, Hotel Hampton by Hilton w Świnoujściu, Golden Tulip Residence w Międzyzdrojach, na promach Unity Line,
  • współpracy z obiektami hotelarskimi w Niemczech:
    • Park Hotel w miejscowości Sellin na wyspie Rugia,
    • Steigenberger Hotels and Resorts w miejscowości Zingst,
  • praktyk zawodowych realizowanych w ramach projektów unijnych np. projekt staży zagranicznych dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych w Wielkiej Brytanii - „Doświadczenie ma znaczenie”, dofinansowany z programu POWER,
  • certyfikowanych kursów kelnerskich, barmańskich i baristycznych,
  • kursów realizowanych w ramach projektu "Czas na zawodowców - wzrost kształcenia zawodowego szczecińskich szkół" współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO 2014 - 2020 -  działanie RPZP.08.07.00 (kursy: barman- barista, kelner - barista, kucharz - carving, cukiernik, animator turystyki dzieci i młodzieży).

 

KELNER

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości,
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości,
  • rozliczania usług kelnerskich.

Typowymi miejscami pracy dla absolwenta tego kierunku są restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, zakłady gastronomiczne prowadzone przez hotele. Kelner może być zatrudniany na statkach i promach. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.

Nauka w tym zawodzie umożliwia:

  • zdobycie tytułu kelnera
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:
    • TG.10 Wykonywanie usług kelnerskich,
    • TG.11 Organizacja usług gastronomicznych.
  • zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach


W Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych 2016, Technikum Gastronomiczne (w zawodzie kelner) zajęło 3 miejsce w rankingu zawodów.

W rankingu edukacyjnym 2017 " Najlepsze Technikum Szczecińskie" otrzymaliśmy brązowy medal.

Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach:

  • zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Praktycznego oraz w szczecińskich restauracjach i hotelach,
  •  praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach i restauracjach, np. Park Hotel i Radisson Blu, Novotel, Hotel Hampton by Hilton w Świnoujściu, Golden Tulip Residence w Międzyzdrojach, na promach Unity Line,
  • współpracy z obiektami hotelarskimi w Niemczech:
    • Park Hotel w miejscowości Sellin na wyspie Rugia,
    • Steigenberger Hotels and Resorts w miejscowości Zingst,
  • praktyk zawodowych realizowanych w ramach projektów unijnych np. projekt staży zagranicznych dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych w Wielkiej Brytanii - „Doświadczenie ma znaczenie”, dofinansowany z programu POWER,
  • certyfikowanych kursów kelnerskich, barmańskich i baristycznych,
  • kursów realizowanych w ramach projektu "Czas na zawodowców - wzrost kształcenia zawodowego szczecińskich szkół" współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO 2014 - 2020 -  działanie RPZP.08.07.00 (kursy: barman- barista, kelner - barista, kucharz - carving, cukiernik, animator turystyki dzieci i młodzieży).

 

TECHNIKUM HOTELARSKIE

TECHNIK HOTELARSTWA

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich,
  • rezerwowania usług hotelarskich,
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji,
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości,
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

 

Absolwenci mogą podjąć pracę m.in. w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, a także współczesnych bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, rotelach, aquatelach, flaytelach.
Technik hotelarstwa może być także zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi oraz w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Ponadto może prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

Nauka w tym zawodzie umożliwia:

  • zdobycie tytułu technika hotelarstwa,
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:
    • TG.12 Planowanie i realizacja usług w recepcji
    • TG.13 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach

W Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych 2016 miesięcznika Perspektywy, Technikum Hotelarskie zajęło 11 miejsce (rankingu według zawodów) i otrzymało tytuł „Srebrnej Szkoły 2016", zaś w rankingu egzaminów zawodowych było na 30 pozycji w kraju.
W roku 2017 udało nam się ponownie otrzymać tytuł " Srebrnej Szkoły".

Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:

  •  praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach i restauracjach, np. Park Hotel i Radisson Blu, Novotel, Hotel Hampton by Hilton w Świnoujściu, Golden Tulip Residence w Międzyzdrojach, na promach Unity Line,
  • współpracy z obiektami hotelarskimi w Niemczech:
    • Park Hotel w miejscowości Sellin na wyspie Rugia,
    • Steigenberger Hotels and Resorts w miejscowości Zingst,
  • praktyk zawodowych realizowanych w ramach projektów unijnych np. projekt staży zagranicznych dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych w Wielkiej Brytanii - „Doświadczenie ma znaczenie”, dofinansowany z programu POWER,
  • certyfikowanych kursów kelnerskich, barmańskich i baristycznych,
  • kursów realizowanych w ramach projektu "Czas na zawodowców - wzrost kształcenia zawodowego szczecińskich szkół" współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO 2014 - 2020 -  działanie RPZP.08.07.00 (kursy: barman- barista, kelner - barista, kucharz - carving, cukiernik, animator turystyki dzieci i młodzieży).

 

TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • organizowania działalności turystycznej,
  • organizowania imprez i usług turystycznych,
  • obsługiwania klientów korzystających z usług turystycznych,
  • rozliczania imprez i usług turystycznych.

 

Absolwenci mogą podjąć pracę m.in. w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, a także współczesnych bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, rotelach, aquatelach, flaytelach.
Te
chnik obsługi turystycznej może być zatrudniony w biurach podróży, punktach informacji turystycznej oraz w placówkach administracji rządowej i samorządowej, biurach organizatorów kongresów i konferencji  i i
nnych podmiotach świadczących usługi turystyczne.

 

Nauka w tym zawodzie umożliwia:

  • zdobycie tytułu technika obsługi turystycznej,
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:
    • TG.14 Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych,
    • TG.15 Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych.
  • zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach

 

Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego  realizowane są w ramach:

  •  praktyk zawodowych realizowanych w  biurach podróży, m.in. Globtour, Travel Shop, Anawa - Tour, PŻB,
  • praktyk zawodowych realizowanych w ramach projektów unijnych np. projekt staży zagranicznych dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych w Wielkiej Brytanii - „Doświadczenie ma znaczenie”, dofinansowany z programu POWER,
  • certyfikowanych kursów kelnerskich, barmańskich i baristycznych, animator czasu wolnego,
  • kursów realizowanych w ramach projektu "Czas na zawodowców - wzrost kształcenia zawodowego szczecińskich szkół" współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO 2014 - 2020 -  działanie RPZP.08.07.00 (kursy: barman- barista, kelner - barista, kucharz - carving, cukiernik, animator turystyki dzieci i młodzieży).

 

 

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA   NR 4

CUKIERNIK

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • prowadzenia procesów technologicznych w produkcji ciastkarskiej,
  • prowadzenia dokumentacji produkcyjnej,
  • rozliczeń technologicznego zużycia surowców i półfabrykatów,
  • obsługi urządzeń technicznych.

Absolwent może podjąć pracę w cukierniach typu rzemieślniczego i dużych zakładach spożywczych oraz otworzyć własny zakład rzemieślniczy. Absolwenci mogą uzyskać dyplom czeladnika, który umożliwia podjęcie pracy w państwach Unii Europejskiej.

 Nauka w tym zawodzie umożliwia:

  • zdobycie dyplomu cukiernika
  • uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację w zawodzie:
    TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych

  • absolwent po uzyskaniu tytułu cukiernika może podjąć dalszą naukę w Branżowej Szkole II stopnia  lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach kwalifikacyjnych, prowadzonych przez naszą szkołę.

Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:

  • zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Praktycznego - pracowni cukierniczej,
  • zajęć praktycznych odbywanych u rzemieślników w cukierniach np. cukierni IZYBAR, cukiernia Koch.
  • wymiany polsko - niemieckiej ze szkołą Berufliche Europa – Schule Des Landkreises Vorpommern – Greifswald z miejscowości Eggesin w Niemczech,
  • certyfikowanych kursów kelnerskich, barmańskich i baristycznych
  • kursów realizowanych w ramach projektu "Czas na zawodowców - wzrost kształcenia zawodowego szczecińskich szkół" współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO 2014 - 2020 -  działanie RPZP.08.07.00 (kursy: barman- barista, kelner - barista, kucharz - carving, cukiernik, animator turystyki dzieci i młodzieży).

 

 

KUCHARZ

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • zasad żywienia człowieka,
  • technologii gastronomicznej,
  • przygotowania i wykonania potraw,
  • obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego,
  • wykorzystania komputera w pracy.

Absolwenci mogą zostać zatrudnieni przez różnorodne podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, itp.
Kucharz może być zatrudniony również w szpitalach, sanatoriach, szkołach. Może prowadzić własną działalność gospodarczą.

Nauka w tym zawodzie umożliwia:

  • zdobycie tytułu kucharza
  • uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację w zawodzie:
    TG.07 Sporządzanie potraw i napojów
  • Absolwent po uzyskaniu tytułu kucharza może podjąć naukę w Branżowej Szkole II stopnia lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach kwalifikacyjnych, prowadzonych przez naszą szkołę.

Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:

  • zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Praktycznego,
  • zajęć praktycznych realizowanych u pracodawców, np. Radisson Blu, Restauracji Trattoria Toscana, Hotel Novotel,
  • certyfikowanych kursów kelnerskich, barmańskich i baristycznych,
  • kursów realizowanych w ramach projektu "Czas na zawodowców - wzrost kształcenia zawodowego szczecińskich szkół" współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO 2014 - 2020 -  działanie RPZP.08.07.00 (kursy: barman- barista, kelner - barista, kucharz - carving, cukiernik, animator turystyki dzieci i młodzieży).