Technikum Gastronomiczne
- Opublikowano: niedziela, 24, sierpień 2014 22:24
TECHNIKUM GASTRONOMICZNE
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Absolwenci mogą podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy
o żywieniu i żywności. Ponadto mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich, agroturystycznych.
KELNER
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości,
- wykonywania czynności związanych z obsługą gości,
- rozliczania usług kelnerskich.
Typowymi miejscami pracy dla absolwenta tego kierunku są restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, zakłady gastronomiczne prowadzone przez hotele. Kelner może być zatrudniany na statkach
i promach. Może prowadzić własną działalność gospodarczą.