Zdrowie na talerzu

  • Opublikowano: poniedziałek, 11, czerwiec 2018 01:24
  • Adam Grzegrzółka


30 maja 2018 roku
w ramach ŚWIĘTA SZKOŁY I MŁODZIEŻY przeprowadzono konkurs promujący zdrowe żywienie, oparte na włączeniu w codzienną dietę warzyw i owoców.  Konkurs „ZDROWIE NA TALERZU” adresowany był  do wszystkich klas I – III Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja. Uczniowie prezentowali wylosowany przez siebie owoc lub warzywo organizując stoisko tematyczne w auli szkolnej. Jury oceniało wiedzę zespołów dotyczącą prezentowanego owocu lub warzywa, pomysłowość, trud i estetykę oraz przygotowane informacje dotyczące kraju pochodzenia, wartości odżywczej, leczniczej, wykorzystania w gospodarce, przemyśle i kosmetyce. Każdy zespół miał za zadanie przygotować nazewnictwo w języku obcym wylosowanego warzywa lub owocu oraz ubarwić swoje stoisko poprzez prace plastyczne, sporządzenie surówki, sałatki, deseru, koktajlu lub ciasta tematycznie związanego z wylosowanym produktem. Wszystkie stoiska prezentowanych warzyw i owoców prezentowały się barwnie i smakowicie. Jury po trudach obrad i degustacji,  musiało wyłonić najlepszych, a nie było to łatwe ponieważ wiele klas włożyło bardzo dużo trudu i zaangażowania w stworzenie niepowtarzalnych stoisk. Poziom pracy młodzieży był bardzo wysoki i stoiska były niesamowicie twórcze i pomysłowe. A oto najlepsi:

  • I miejsce - klasa I B TŻUG (wych. p. Agnieszka  Sadzikowska) – prezentująca szpinak,
  • II miejsce – klasa III B TŻUG ( wych. p. Adam Grzegrzółka) – prezentująca gruszki,
  • III miejsce – klasa II TOT ( wych. p. Bartkowiak)– prezentująca truskawki.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za zaangażowanie i trud włożony w przygotowanie prezentacji warzyw i owoców.

Foto w Galerii Google+

Edyta Wach

Login Form