Konwencja Inauguracyjna "Pozwól Dziecku Rozkwitać"

  • Opublikowano: czwartek, 04, październik 2018 05:51
  • Monika Kroehnke

W ostatnim tygodniu września bieżącego roku odbyła się KONWENCJA INAUGURACYJNA KAMPANII SPOŁECZNEJ „POZWÓL DZIECKU ROZKWITAĆ”, w której uczestniczyli uczniowie klasy IIIc tgk w osobach Karoliny Michalskiej, Damiana Stępnia oraz Elżbiety Mazurek wraz z opiekunem Moniką Kroehnke.

 

Patronat nad tym wydarzeniem sprawował Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego, Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Szczecin.

Celem spotkania było między innymi uroczyste wręczenie podziękowań dla młodzieży, która pracowała nad projektem spotu reklamowego oraz plakatem kampanii (w miesiącu czerwcu i lipcu ubiegłego roku szkolnego) promując idee abstynencji w czasie ciąży wśród młodzieży od 13 do 24 roku życia oraz zapobieganiu występowania Płodowego Zespołu Alkoholowego. Wśród osób wyróżnionych znalazła się nasza uczennica KAROLINA MICHALSKA.

Attachments:
Download this file (KAMPANIA 2018.ppt)KAMPANIA 2018.ppt[ ]6098 kB
Czytaj więcej: Konwencja Inauguracyjna "Pozwól Dziecku Rozkwitać"

Profilaktyka - dopalacze

Zapraszam na spotkanie trójek klasowych (lub innych wybranych przez Wychowawcę uczniów) z każdej swojej klasy w naszej Szkole, w ramach profilaktyki dotyczącej stosowania substancji psychoaktywnych w tym dopalaczy.

Wskazane działanie jest realizowane w naszej szkole w ramach programu „ARS  – Czyli jak dbać o miłość” i jest ściśle związane z aktualną trudną sytuacją zatrucia przez młodzież w naszym województwie substancjami psychoaktywnymi oraz zbliżającymi się wakacjami.

Warsztaty odbędą się w najbliższy piątek to jest 15.06.2018 roku, o godzinie 11:50 w sali 51.

Dziękuję za współpracę i proszę o dopilnowanie, aby młodzież zgłosiła się na spotkanie.

koordynator promocji zdrowia w Zespole Szkół Nr 6 Monika Kroehnke

Żywność kontra rak

Na stoisku Promocji Zdrowia, tym razem uczennice z klasy IIa technikum żywienia i usług gastronomicznych przy wsparciu koleżanek z klasy IIIb technikum żywienia i usług gastronomicznych zajęły się problemem profilaktyki antynowotworowej. Jednym z istotniejszych tematów w ówczesnym czasie.  Dotykającym jednak głównie społeczność z Państw zachodnich.

Przy przygotowanym stoisku tematycznym z grupą produktów profilaktycznych i poczęstunkiem dla swoich kolegów oraz młodzieży z innych szkół omawiano produkty antynowotworowe.

Zaliczyć tu należy między innymi: zieloną herbatę, zioła (miętę, tymianek, majeranek, oregano, bazylię i rozmaryn), kapustę, maliny, winogrona, imbir, soję, brokuły, boczniaki, kurkumę i pomidory. Wśród tłuszczy przede wszystkim oliwę z oliwek, olej z rzepaku i siemienia oraz orzechów i ryb. Produkty te mają działanie antyoksydacyjne, zawierają substancje czynne, stymulują organizm do walki. Synergizm powyższego pożywienia może mieć o wiele większe pożądane działanie na nasze zdrowie. Należy również przy tego typu profilaktyce bezwzględnie wyeliminować oczyszczony cukier, białą mąkę (jako stymulatorów procesów zapalnych i rozrostu komórek). Zmniejszyć spożycie tłuszczów zwierzęcych (mięsa) i odzwierzęcych (produktów mleczarskich, jaj) oraz margaryn.  

Pytanie brzmi czym w takim razie różni się powyższy sposób żywienia od racjonalnego sposobu odżywiania? Odpowiedź brzmi niewiele. Pamiętać jedynie należy o jak największej podaży warzyw i owoców i jak najmniejszym przetwarzaniu pokarmu oraz niewykorzystywaniu produktów zanieczyszczonych różnego rodzaju substancjami (chemikaliami).

Lepiej jednak zapobiegać niż leczyć!

Tą myślą przewodnią i wieńczącą spotkania z poszczególnymi grupami młodzieży z innych szkół dzieliły się uczennice z klasy drugiej Gastronomika.

  

Konkurs plastyczny - FAS

W imieniu Zachodniopomorskiej Fundacji Pomocy Rodzinie TĘCZA SERC

zapraszam na młodzieżowe warsztaty plastyczne dla chętnych w tematyce

Alkoholowego Zespołu Płodowego - FAS.

 

W grupie kilkunastoosobowej z różnych szkół Szczecina,

będą odbywały się zajęcia po trzy godziny.

Pierwsze spotkanie 11 czerwca 2018 roku.

 

Celem warsztatów ma być wyprodukowanie spotu związanego z tematyką FAS-u, skierowanego do młodych ludzi, który będzie emitowany w Telewizji Polskiej.

 

Zajęcia będą w konwencji "burzy mózgów", różnymi metodami plastycznymi do wyboru.

Materiały zapewniają organizatorzy.

 

Miejscem warsztatów będzie Akademia Sztuki, Plac Orła Białego 2, 70-562 Szczecin.

Przeprowadzone będą one w godzinach popołudniowych.

Kolejnych zainteresowanych zapraszam do udziału.

Więcej informacji u nauczyciela Moniki Kroehnke (sala 51).

 

Rola kwasów omega - 3 w organizmie

Młodzież z klas: II b i II c technikum żywienia i usług gastronomicznych na Dniach Otwartych Szkoły przedstawiła sposób na zdrowie po przez stosowanie w diecie kwasów z rodziny omega 3 z pożywieniem. Uczniowie zaakcentowali konieczność spożywania produktów, które są źródłem kwasów alfa linolenowego - ALA,  eikozapentaenowego - EPA oraz dokozahekasaenowego - DHA, gdyż organizm sam ich nie potrafi wytworzyć lub w niewystarczającej ilości. Nośnikiem, tychże kwasów są przede wszystkim ryby i owoce morza, ale także rośliny oleiste takie jak orzechy, siemię lniane, chia, awokado. Funkcje są znamienne dla jakości życia i o tym mówili uczniowie gastronomika swoim Gościom zwracając szczególną uwagę na zapobieganie chorobom układu krwionośnego, obniżeniu poziomu złego cholesterolu, przeciwdziałaniu cukrzycy typu II oraz wspomaganiu pracy mózgu i zapobieganiu jego starzeniu się.

                                                                         Według zasady: Jedz z głową, a będziesz zdrów!

                                                Od tego co jesz i pijesz zależy to, jak długo żyjesz.

 

Wykład - Postępy w leczeniu niewydolności nerek

 

Uczniowie klasy III b i II c technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wykładach nt. „Postępy w leczeniu niewydolności nerek” na wydziale Matematyczno - Fizycznym Uniwersytetu Szczecińskiego prowadzonym przez dr hab. n. med. Krzysztofa Dziewanowskiego autora kilku patentów z zakresu nefrologii, który przybliżył słuchaczom podstawowe, przewlekłe choroby nerek oraz metody leczenia ich niewydolności.

Bogaty w informacje, ciekawy w treści merytoryczne i przyjemny w odbiorze, mimo specjalistycznych określeń, wykład uświadomił zainteresowanym jak nauka cały czas zmierza do przodu i jak nas wzbogaca.

Uwzględniając coraz większe możliwości transplantacji narządów wewnętrznych naszego ciała w tym nerek odpowiedzialnych między innymi za filtrację płynów 24 godziny na dobę przez całe nasze życie (bez przerwy na urlop J), jeszcze bardziej znamienne staje się podejście do racjonalnego stylu odżywiania. Bo nawet jeśli potrzebujący znajdzie się w grupie poddanej zabiegowi, również skrupulatnie musi dbać o zasady obejmujące nie tylko operację, ale kolejne darowane lata pewnie pięknego nowego życia.

Cóż…Zawsze warto dbać o zdrowie i cieszyć się z nowych osiągnięć dla ludzkości.

Login Form