Wykład - Fizyka w walce z rakiem

  • Opublikowano: czwartek, 28, grudzień 2017 20:04
  • Monika Kroehnke

W ostatnim czasie nasi uczniowie z klas IIIa i IIc (technikum żywienia i usług gastronomicznych) uczestniczyli w wykładzie na temat "Radioterapia protonowa – fizyka w walce z rakiem", który wygłosił prof. dr hab. Paweł Olko z Instytutu Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. Profesor Olko to wybitna postać w świecie nauki, który między innymi kieruje Centrum Cyklotronowym działającym w ramach Narodowego Centrum Radioterapii Hadronowej, gdzie dokonywane są zabiegi naświetlania guzów nowotworowych.

Młodzieży zostały przybliżone ośrodki, w Polsce i na świecie, które zajmują się wymienioną tematyką. W Bronowicach pod Krakowem od 2015 roku istnieje pierwszy polski ośrodek zajmujący się terapią protonową. Radioterapia ta polega na skoncentrowaniu wiązki na wybranym fragmencie tkanki wewnątrz ciała. Skoncentrowana wiązka cząsteczek jest w stanie wniknąć w ciało pacjenta na głębokość prawie 30 cm i oddziaływać na zmienione tkanki, z niespotykaną dotąd dokładnością, minimalizując tym samym niepożądane uszkodzenia pobliskich narządów

Do leczonych protonowo nowotworów należą: czerniak oka, struniaki, nowotwory głowy i szyi, rak przełyku, rak trzustki, rak pęcherza moczowego, rak gruczołu krokowego, guzy podstawy czaszki, guzy związane z centralnym układem nerwowym (m.in. niektóre glejaki), nowotwory piersi, nowotwory wątroby, niektóre nowotwory płuca, chłoniaki, nowotwory wieku dziecięcego.

Dzięki wykładowi profesora Olko zostały nam przybliżone powyższe zagadnienia.

Konkurs plastyczny - Tęcza Serc

  • Opublikowano: czwartek, 28, grudzień 2017 17:34
  • Monika Kroehnke

W grudniu 2017 roku miała miejsce X edycja edukacyjnego konkursu plastycznego „Ważne dziewięć miesięcy bez alkoholu”. Organizatorem konkursu była Zachodniopomorska Fundacja Pomocy Rodzinie „Tęcza Serc”. W konkursie uczestniczyło pięcioro uczniów naszej szkoły (z klasy II b, II c i IV c technikum żywienia i usług gastronomicznych).

Kolejny sukces Ani

 

Z nieukrywaną radością informuję,

że Anna Krajewska uczennica klasy III b technikum żywienia i usług gastronomicznych

zajęła I miejsce w Olimpiadzie Promocji Zdrowego Stylu Życia

i jako jedyna przeszła do etapu okręgowego

wśród uczniów szkół średnich reprezentując nasz rejon.

Liczymy na dalsze sukcesy! 

 

„Radioterapia protonowa – fizyka w walce z rakiem”

  • Opublikowano: poniedziałek, 11, grudzień 2017 22:34
  • Monika Kroehnke

Zapraszam zainteresowaną młodzież na wykład „Radioterapia protonowa – fizyka w walce z rakiem”, który wygłosi prof. dr hab. Paweł Olko z Instytutu Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk w Krakowie.

Wykład odbędzie się już w środę 13 grudnia 2017 roku o godzinie 17:00 w auli Wydziału Matematyczno - Fizycznego Uniwersytetu Szczecińskiego przy ul. Wielkopolskiej 15 (sala nr 116).

Podczas wykładu profesor przedstawi historię leczenia guzów nowotworowych, oraz pokaże jak zdobycze fizyki jądrowej są coraz powszechniej wykorzystywane do walki z rakiem - jednej z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. 

Zainteresowanych proszę o kontakt u nauczyciela Moniki Kroehnke w sali 51 na długiej przerwie od 11:30 do 11:50 we wtorek 12 grudnia 2017 roku, w celu zapisów.

Za udział młodzież otrzymuje 20 punktów do zachowania!

XXVI Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia

  • Opublikowano: niedziela, 10, grudzień 2017 21:30
  • Monika Kroehnke

Z przyjemnością informuję, że do etapu rejonowego XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia zakwalifikowała się uczennica z klasy III b technikum żywienia i usług gastronomicznych Anna Krajewska. Jeszcze w ramach etapu szkolnego przeprowadziła ona zajęcia sportowo-rekreacyjne z grupą młodzieży.  Stanowiły one doskonałe połączenie ruchu na świeżym powietrzu z realizacją zadań wynikających z etapu olimpiady.

Promocja Zdrowia - Żywienie alternatywne

  • Opublikowano: niedziela, 10, grudzień 2017 20:20
  • Monika Kroehnke

W dniach od 21 do 23 listopada 2017 roku na stoisku Promocji Zdrowia podczas Campusu w Gastronomiku przedstawione było zagadnienia związane z Żywieniem alternatywnym. Młodzież z sześciu klas naszej szkoły tj.: z IIa, IVc, IIIa, IIb,  IIIb (technikum żywienia i usług gastronomicznych) oraz II kelner, które kolejno w poszczególnym czasie, omawiały wady i zalety diet. Uczniowie ze szkół programowo niższych mogli  wysłuchać informacji o sposobach żywienia,  konsekwencjach jakie niosą diety typu Montignaca, Dukana, Atkinsa, o najbardziej restrykcyjnych odmianach wegetarianizmu takich jak Witariańska oraz Frutariańska.

Zaprezentowany był dla zwiedzających przykładowy  asortyment produktów lub potraw dla poszczególnych diet. Uczniowie ze szkól gimnazjalnych próbowali często bardzo trafnie dopasować surowce do rodzaju diety. Konkluzją wszystkich spotkań było, to że dla młodzieży w wieku 13-15 oraz 16-18, a także większości pozostałych grup żywionych osób to racjonalne żywienie powinno być sposobem żywienia i niekoniecznie, to co modne w tym przypadku może służyć zdrowiu.