Perła 2018 dla ZS Nr 6 - za najlepsze danie oraz potrawę regionalną i tradycyjną

  • Opublikowano: niedziela, 07, październik 2018 18:52
  • Anna Barcicka

 

GALERIA ZDJĘĆ

Zapraszamy o obejrzenia relacji filmowej Mateusza Kota z Targów "Smaki Regionów" - [obejrzyj]

Aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem oraz Roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym, placuszki z kapusty kiszonej z beczki – potrawa przygotowana przez uczniów klasy IV b technik żywienia i usług gastronomicznych Mateusza Kotę  i Damiana Pioruna pod kierunkiem Pani Wioletty Skuratowicz zgłoszona do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” otrzymała nagrodę Perła 2018 podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

To pierwsze takie wyróżnienie, które otrzymała szkoła gastronomiczna w Polsce. Autorski przepis powstał z oryginalnych regionalnych produktów, m.in.:

  • Pstrąga wędzonego z Gospodarstwa Rybackiego „Zielenica” w Zielenicy,
  • Wołowiny ze Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo,
  • Ogórka kołobrzeskiego z Gospodarstwa Ekologicznego Sątyrz,
  • Konfitury z płatków róży oraz marynowanej dyni z Gospodarstwa Ekologicznego „SEDINA” w Dolicach
  • Sera koziego z gospodarstwa Kozi Gródek Pani Lidii Ordysińskiej w Wołczkowie.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom, cieszymy się, że mamy takie Perły w szkole!!!

Artykuły o konkursie:

Poznajmy kulinarne perełki z Pomorza Zachodniego

Kulinarne „Perełki” ze Szczecina i regionu wygrały na targach w Poznaniu

Perły za smak i tradycję

Finał Smaki Regionów 2018 - Relacja audio

Login Form