Ogólnopolskie Turnieje Zawodowe

  • Opublikowano: niedziela, 20, styczeń 2019 21:02
  • Renata Dziczkiewicz

 W dniu 22 stycznia 2019 r. w naszej szkole odbędą się eliminacje wojewódzkie ogólnopolskich turniejów.

II Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz,
temat tej edycji: Wariacje z wieprzowiną

XXIV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik,
temat tej edycji: Rzemiosło – nasza przyszłość

Celem turniejów jest wspieranie uczniów wybitnie uzdolnionych poprzez rozbudzanie ich zainteresowań zawodowych, stworzenie współzawodnictwa z rówieśnikami.

Do etapów wojewódzkich turniejów przystępują uczniowie z klas najwyższych programowo branżowej szkoły I stopnia, którzy kształcą się w zawodach kucharz i cukiernik.

Spośród nich wyłaniani są kandydaci do udziału w III etapie.

Uczniowie startują indywidualnie.

Turnieje składają się z części teoretycznej i praktycznej.

  • Część teoretyczna obejmuje test (60 minut) – do uzyskania 30 punktów
  • Część praktyczna polega na wykonaniu zadania praktycznego – do uzyskania 70 punktów

Uczestnicy w zawodzie cukiernik mają do wykonania ekspozycję składającą się z tortu oraz jego dekorację, zgodną z tematyką wiodącą turnieju.

Uczestnicy w zawodzie kucharz mają do wykonania 3 porcje dania zasadniczego z wykorzystaniem dowolnego elementu tuszy wieprzowej, z dodatkami wg. własnego uznania.

Komisja konkursowa podczas części praktycznej ocenia:

  • organizację i higienę pracy
  • wykonanie wyrobów i potraw
  • prezentację wyrobów i potraw.

Zwycięzcy turniejów zostają zakwalifikowani do etapów ogólnopolskich turniejów, które będą odbywać się w kwietniu 2019r.

Plan dnia

  1. Rejestracja uczestników – 7:30 sala 25
  2. Część teoretyczna – test 8:00 – 9:00
  3. Część praktyczna – 9:30 – 13:00 sala24
  4. Ogłoszenie wyników – 14:00 sala 25

Koordynator konkursów
Renata Dziczkiewicz