Ogólnopolskie Turnieje Zawodowe
- Opublikowano: niedziela, 20, styczeń 2019 21:02
- Renata Dziczkiewicz
W dniu 22 stycznia 2019 r. w naszej szkole odbędą się eliminacje wojewódzkie ogólnopolskich turniejów.
II Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz,
temat tej edycji: „Wariacje z wieprzowiną”
XXIV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik,
temat tej edycji: „Rzemiosło – nasza przyszłość”
Celem turniejów jest wspieranie uczniów wybitnie uzdolnionych poprzez rozbudzanie ich zainteresowań zawodowych, stworzenie współzawodnictwa z rówieśnikami.
Do etapów wojewódzkich turniejów przystępują uczniowie z klas najwyższych programowo branżowej szkoły I stopnia, którzy kształcą się w zawodach kucharz i cukiernik.
Spośród nich wyłaniani są kandydaci do udziału w III etapie.
Uczniowie startują indywidualnie.
Turnieje składają się z części teoretycznej i praktycznej.
- Część teoretyczna obejmuje test (60 minut) – do uzyskania 30 punktów
- Część praktyczna polega na wykonaniu zadania praktycznego – do uzyskania 70 punktów
Uczestnicy w zawodzie cukiernik mają do wykonania ekspozycję składającą się z tortu oraz jego dekorację, zgodną z tematyką wiodącą turnieju.
Uczestnicy w zawodzie kucharz mają do wykonania 3 porcje dania zasadniczego z wykorzystaniem dowolnego elementu tuszy wieprzowej, z dodatkami wg. własnego uznania.
Komisja konkursowa podczas części praktycznej ocenia:
- organizację i higienę pracy
- wykonanie wyrobów i potraw
- prezentację wyrobów i potraw.
Zwycięzcy turniejów zostają zakwalifikowani do etapów ogólnopolskich turniejów, które będą odbywać się w kwietniu 2019r.
Plan dnia
- Rejestracja uczestników – 7:30 sala 25
- Część teoretyczna – test 8:00 – 9:00
- Część praktyczna – 9:30 – 13:00 sala24
- Ogłoszenie wyników – 14:00 sala 25
Koordynator konkursów
Renata Dziczkiewicz