Konkurs klas

W konkursie klas zostały uwzględnione działania w ramach Święta Szkoły takie jak konkurs „Zdrowie na talerzu” oraz konkurs na „Na najbardziej usportowioną klasę”.

Większość klas naszej szkoły za udział i zaangażowanie zyskało dodatkowo około 10 punktów.  

Wybrane klasy otrzymały ponadto 7, 5 i 3 punkty w powyższych konkurencjach.

Należą do nich: Ib tżug, IIIb tżug, IItot (w pierwszej dyscyplinie)

oraz II btżug, IIk/c, I atżug (w drugiej dziedzinie).

Jeszcze tylko kilka elementów do rozstrzygnięcia konkursu klas i przed nami już prawie finisz

Otrzymała i zliczyła Monika Kroehnke : )

Attachments:
Download this file (działania  - festyn zdrowia.doc)działania - festyn zdrowia.doc[ ]94 kB

Zdrowie na talerzu

  • Opublikowano: poniedziałek, 11, czerwiec 2018 01:24
  • Adam Grzegrzółka


30 maja 2018 roku
w ramach ŚWIĘTA SZKOŁY I MŁODZIEŻY przeprowadzono konkurs promujący zdrowe żywienie, oparte na włączeniu w codzienną dietę warzyw i owoców.  Konkurs „ZDROWIE NA TALERZU” adresowany był  do wszystkich klas I – III Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja. Uczniowie prezentowali wylosowany przez siebie owoc lub warzywo organizując stoisko tematyczne w auli szkolnej. Jury oceniało wiedzę zespołów dotyczącą prezentowanego owocu lub warzywa, pomysłowość, trud i estetykę oraz przygotowane informacje dotyczące kraju pochodzenia, wartości odżywczej, leczniczej, wykorzystania w gospodarce, przemyśle i kosmetyce. Każdy zespół miał za zadanie przygotować nazewnictwo w języku obcym wylosowanego warzywa lub owocu oraz ubarwić swoje stoisko poprzez prace plastyczne, sporządzenie surówki, sałatki, deseru, koktajlu lub ciasta tematycznie związanego z wylosowanym produktem. Wszystkie stoiska prezentowanych warzyw i owoców prezentowały się barwnie i smakowicie. Jury po trudach obrad i degustacji,  musiało wyłonić najlepszych, a nie było to łatwe ponieważ wiele klas włożyło bardzo dużo trudu i zaangażowania w stworzenie niepowtarzalnych stoisk. Poziom pracy młodzieży był bardzo wysoki i stoiska były niesamowicie twórcze i pomysłowe. A oto najlepsi:

  • I miejsce - klasa I B TŻUG (wych. p. Agnieszka  Sadzikowska) – prezentująca szpinak,
  • II miejsce – klasa III B TŻUG ( wych. p. Adam Grzegrzółka) – prezentująca gruszki,
  • III miejsce – klasa II TOT ( wych. p. Bartkowiak)– prezentująca truskawki.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za zaangażowanie i trud włożony w przygotowanie prezentacji warzyw i owoców.

Foto w Galerii Google+

Edyta Wach

Konkurs na „Najaktywniejszą Klasę w Szkole”

    W przedstawionym zestawieniu punktów i wyników został uwzględniony udział klas w akcjach organizowanych przez Samorząd Szkolny, gdzie wytypowano pierwsze trzy miejsca dla klas: 2 technik hotelarstwa – I miejsce, 3a technik żywienia i usług gastronomicznych – II miejsce oraz 3 technik hotelarstwa – III miejsce.

      W drugiej konkurencji organizowanej przez Samorząd Szkolny dotyczącej organizowania paczek prawie wszystkie klasy za swój aktywny udział otrzymały po 5 punktów.

      W ramach konkursów organizowanych przez bibliotekę szkolną odbyły się dwa.

   Pierwszy dotyczył wykonania plakatu, ilustracji lub sentencji do książki i tu wygrali uczniowie z następujących klas: I miejsce - 1 technik obsługi turystycznej, II miejsce ex aequo - uzyskali uczniowie z klasy 2 i 3 technik obsługi turystycznej, a następnie III miejsce - uzyskali uczniowie z 1a technik żywienia i usług gastronomicznych.

  Drugi konkurs obejmował działania dotyczące Narodowego Program Rozwoju Czytelnictwa i Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych, w których wyróżnione zostały klasy takie jak:  1a technik żywienia i usług gastronomicznych - uzyskując I miejsce, 3 technik obsługi turystycznej oraz 1 kucharz/cukiernik - uzyskując II miejsce (również ex aequo) i 4a technik żywienia i usług gastronomicznych - uzyskując III miejsce.

   Z powyższych danych wynika, że najwyższą ilość punktów uzyskały kolejno klasy 3b, 3a oraz 2c technik żywienia i usług gastronomicznych.

      Zachęcam do dalszej zabawy w przyjaznej atmosferze i aktywności na rzecz klasy i własnego rozwoju.

                                                                                                                Zebrała i opracowała Monika Kroehnke

Attachments:
Download this file (działania 2018.doc)działania 2018.doc[ ]115 kB