Bio Chem Laby 1

  • Opublikowano: czwartek, 06, grudzień 2018 02:11
  • Adam Grzegrzółka

13 listopada br. odbyły się pierwsze „ Laby biol-chem” w szkolnym laboratorium.
Temat: „ Wykrywanie cukrów w produktach spożywczych”.
Uczestnikami byli uczniowie z klasy 2a tż, 4a tż, 2 tgk. Sprawdziliśmy m.in. czy w soku winogronowym, chlebie, miodzie
i cukrze z buraków są cukry redukujące, poznaliśmy właściwości skrobi. Najciekawsze okazało się doświadczenie:
„ Apteczna reakcja zegarowa”- odmiana reakcji Harcourta. Po dodaniu jodu do roztworu skrobi nastąpiła jego reakcja
z kwasem askorbinowym (wit.C) barwiąc zawartość zlewki na granatowo.
Na zakończenie zmagań z cukrami p. Agnieszka Sadzikowska zrobiła czary-mary z wodą utlenioną i nadmanganianem potasu i spowodowała „mały wybuch” w pracowni, co można zaobserwować na zdjęciach.

Galeria Google