Trzy nagrody dla Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie

  • Opublikowano: piątek, 04 październik 2019 13:58
  • Katarzyna Bartkowiak

Z satysfakcją przekazujemy bardzo dobrą wiadomość z targów „Smaki Regionów 2019”, które odbyły się w dniach 28-30.09.2019 w ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP). W dniu 30.09.2019 Zespół Szkól Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (szczeciński „gastronomik”) otrzymał trzy prestiżowe wyróżnienia:

  • Nagrodę Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę; za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego;
  • Klucz do Polskiej Spiżarni 2019, stanowiący wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne;
  • Perłę 2019 dla zespołu w składzie: Szymon Makowiecki, Jakub Rosów, uczniowie klasy III a tżug Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, pod kierownictwem nauczyciela i mentora młodych kucharzy, pani Wioletty Skuratowicz, za jej autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na zachodniopomorskich produktach tradycyjnych i regionalnych. Nagrodzone dania to „Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką” oraz „Pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, czarną soczewicą i glazurowanymi burakami”.

 

Jesteśmy dumni, że mamy takie Perły w szkole.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!

W załączeniu pełny tekst, informujący o tegorocznych nagrodach oraz zdjęcia z Finału Konkursu „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” 2019 autorstwa Andrzej Szylar i Michał Rosiak. Dodatkowo zdjęcie potrawy. 

Zapraszamy do galerii foto